GAYRİMENKUL DEĞERLEME (Ekspertiz)

Gayrimenkul Ekspertiz hizmetimizde, gayrimenkulün hukuki durumu uzman eksperlerce incelenir ve piyasa fiyatı ile emsal kira bedeli tespit edilerek tarafınıza iletilir. Gayrimenkul değerleme hizmeti sunan eksper, önce durum tespit hizmeti kapsamındaki tüm incelemeleri yapar. Ardından tüm bu bulguları da göz önünde bulundurarak gayrimenkulün değerleme günündeki piyasa değerini ve yaklaşık emsal kira bedelini, bağımsız, tarafsız ve objektif ölçütlere göre belirler. Bu çalışmaları içeren rapor, basit ve anlaşılır bir formatta paylaşılır.

Konut Değerleme

Konutun sadece satış fiyatının araştırması yapılmaz, konutun değerini etkileyen faktörler de tespit edilir.

Konut Değerlemesi Nasıl Yapılır?

Konut değerlemesinde uzmanlarımız öncelikle ilgili konutun bağlı bulunduğu belediye ve tapu dairesinde araştırma yaparak mevcut mimari projelerindeki konum ve büyüklüğü, imar koşulları, ruhsat, iskan belgeleri veya dosyasında var ise yıkım kararları, tutanaklar, mahkeme evrakları, imar iptalleri, cezalar gibi risk unsurlarını tespit eder. Bu incelemeler neticesinde tüm belge ve bilgiler analiz edilerek konutun, bağımsız, tarafsız ve objektif ölçütlere ve verilere göre değerleme günündeki piyasa değeri belirlenir ve rapor olarak sunulur. Bu raporda, konutla ilgili tespit edilen ihtiyati tedbir, ipotek ve benzeri riskler, çevresel koşulları ve gayrimenkulün piyasa değeri belirtilir.

Arsa Değerleme

Arsa ekspertiz raporunda öncelikle yatırım yapılması planlanan arsa ile ilgili bir durum tespiti yapılması gerekmektedir. Bu durum tespiti, arazinin teknik (fiziki durumu, topografyası, lokasyon, ulaşım, altyapı, imar ve detaylı yapılaşma koşulları vb. gibi) piyasa değerini etkileyen tüm etmenleri kapsamaktadır. Arsanın değerlemesi emsal karşılaştırma yöntemi veya proje geliştirme yöntemi ile yapılır. Herhangi bir yatırım kararı vermeden önce bir arsanın en etkin ve en verimli kullanımını belirlemek ve o yatırımın karlılık/verimlilik oranını hesaplamak için kullanılan yöntemlerin başında proje geliştirme yöntemi gelir. İmarlı arsaların değerleme işlemlerinde arazi üzerinde taşınmazın bağlı bulunduğu belediyenin uyguladığı imar planını ve yapılaşma koşullarını, arazinin topografik yapısı, sosyal ve ekonomik çevre yapısı, bölgedeki yatırım kararları ve bölgenin gelişim yönünün belirlenmesi imar planının getirdiği yapılaşma koşulları ile en verimli nasıl kullanılabileceğine yönelik tüm araştırmaların yapılması işlemi proje geliştirme hizmetinin kapsamına girmektedir. Tapu Eksperi, arsa üzerinde proje geliştirme hizmeti ile boş arsaların nasıl verimli kullanılabileceği ve etkin projelere dönüşebileceğini, alacağınız arsanın amaçlarınız doğrultusunda doğru arsa olup olmadığı konusunda karar vermenize yardımcı olmaktadır.

İmarsız Arazi (Tarla) Değerleme

İmar planı kapsamı dışında kalan araziler halk arasında tarla olarak nitelendirilir. Arsalardan farklı olarak bazı şartları sağlaması ile tarımsal amaçlı yapılar dışında genel anlamda yapılaşma izni bulunmayan ve sadece tarımsal amaçlar için kullanılabilen arazilerdir. Tüm araziler tarımsal kullanım için uygun olmayabilir. Bazı arazilerin fiziki ve topografik özelleri tarımsal kullanımı tamamen veya kısmen sınırlandırabilir. İmarsız arazi (tarla) değerlemelerinde, incelemeye konu arazinin mevcut fiziki durumu ile kadastro paftasına tescilli olan konumunun, büyüklüğünün ve geometrik şeklinin kadastro paftası ile uyumlu olup olmadığı tespitinin yapılması, kadastral yola cephesinin olup olmadığının incelenmesi, arazinin topografik durumu, tarımsal üretime elverişli olup olmadığı, toprak yapısı, ulaşım imkânları, hisseli olup olmaması, tapu kayıtlarında toprak koruma kanunu kapsamında bir kısıtlama bulunup bulunmadığı veya böyle bir kısıtlama içinde yer alma ihtimalleri göz önünde bulundurulmalıdır. Arazi değerlemelerinde kullanılan en etkili ve doğru sonuca ulaştıran yaklaşım emsal karşılaştırma yaklaşımı olup bu yöntemle benzer özellikteki araziler seçilerek konum, büyüklük, cephe özellikleri, ulaşım olanakları, tarımsal verimliliği, arazi üzerinde ekili bir ürün olup olmama durumları kıyaslanarak ortalama bir birim değer üzerinden nihai değere ulaşılır. Bazı hallerde arazi (tarla) değerlemelerinde tarımsal gelir değeri üzerinden de çalışmalar yapılmaktadır. Bu yöntem ile tarım arazilerinden elde edilecek yıllık net gelirin ortalama 20 yıl ile çarpılması sonucunda arazi değerine ulaşılır. Tarımsal verimliliği ve yıllık net gelir üretme kapasitesi yüksek olan arazilerin değeri de doğal olarak emsallerine oranla daha yüksek olmaktadır. Tapu Eksperi ekibi tarafından bugüne kadar Türkiye’nin her bölgesinde çok sayıda, bağ, bahçe, tarla, tarım alanı, sera, özel orman ve benzeri nitelikteki gayrimenkulün değerlemesi (ekspertizi) yapılmıştır.

* Türkiye’nin her şehrinde veriyoruz.

Proje Değerlemesi ve Fizibilite Çalışmaları

Yatırım kararlarının öncesinde durum değerlemesi yapılarak herhangi bir yatırım veya projeye başlama kararı vermeden önce gerekli olan tüm bilgiler sistematik bir şekilde elde edilerek yatırımcı ve iş geliştirme kuruluşlarına fizibilite çalışmaları yapılır. Yapılan detaylı fizibilite çalışmaları sonrasında proje geliştirme hizmeti sunulmakta olup bu alandaki fizibilite ve proje geliştirme hizmetlerimiz:

  • Yer seçimi ve lokasyon analizleri
  • Ulaşım ve trafik analizi
  • Proje değerlemesi
  • En etkin ve en verimli kullanım analizi
  • Yatırım danışmanlığı
  • Yatırımların karlılık analizi
  • Proje şerefiyelendirme çalışmaları
  • Kira araştırma raporu
  • Kat karşılığı tespiti
  • Arsa payları tespiti ve şerefiyelendirme
  • Pazar araştırması
  • Arsa proje geliştirme çalışmaları